Menu

JeSuus – Summer 2014  &  Without you I’m nothing LALA

11/10/16 - Young Talent
JeSuus – Summer 2014  &  Without you I’m nothing LALA

Compilatie van nieuwslezers van Al Jazeera, BBC-world en Palestijns nieuws in tranen uitbarsten door het “Collectieve Straffen” op Gaza door Israel.

Een compilatie waarin nieuwslezers in tranen uitbarsten, omdat het nieuwsbericht voor hun te groots en persoonlijk is om objectief te kunnen voorlezen. (Zomer 2014: nadat 3 Israëlisch tieners gekidnapt waren tijdens het liften, door een individu, besloot Israël Palestina collectief te straffen: het was de aanleiding om Palestina 7 weken lang te bombarderen.  De nieuwslezers vroegen zich o.a. af waarom bij een dergelijke genocide de internationale gemeenschap in de wereld niet reageert. Een jongen van Palestijnse komaf, woont in Amerika, is op vakantie in Israel en wordt aangevallen en in brand gestoken. Hij is Amerikaans staatsburger.

 

 

JeSuus is geboren in een vluchtelingen kamp, net als haar ouders. Omdat Isrealische kolonisten de stad overnamen waar haar familie vandaan kwam. Ze heeft 26 jaar gewacht totdat ze documenten kreeg om te kunnen studeren: dat werd de kunstacademie in Den Bosch. Ze is de eerste uit haar familie die een studie volgt en afrondt.

 

“Een 7 weken durend bombardement:  https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Israel%E2%80%93Gaza_conflict
Allemaal kinderen/tieners.. de kolonisten jongeren 16,16, en 19 oud:  https://en.wikipedia.org/wiki/2014_kidnapping_and_murder_of_Israeli_teenagers
Amerikaans Palestijnse tiener is 16 jaar: https://en.wikipedia.org/wiki/Kidnapping_and_murder_of_Mohammed_Abu_Khdeir

 

 

 

Without you I’m nothing LALA

Looking for a Husband with an EU passport?

She reacts to the  Palestinian horrors with glitter. Lalalalalala…..

She mixes imagery of her popular Facebook culture

JeSuus vertelt mbt video, glitter en een collage thesis over haar moeder die via een dating site “Looking for a husband with a EU passport”  vanuit Israël, de Europese Unie binnengekomen is, via een collage van bestaande kunstwerken, Facebook taal en virals uit zie hierbij de gevoelens die ze hierbij heeft. Ze reflecteert op het rijke westen, het kapitalisme, en de Facebook wereld waarin zij zich bevindt.

De nieuwe generatie gebruikt steeds vaker de sampledelia of Facebook taal als een nieuwe manier van communiceren, uiten en direct reflecteren op de wereld om ons heen en ons gevoel. In deze wereld van nieuwe media worden wij ons aangeleerd om op een andere manier te uiten, wat voor effecten heeft dat op ons, op onze manier van communiceren en op de wereld om ons heen? Is dit een voorbeeld van hoe de toekomst ons ontwerpt?

 

Gezellig bij Kamal op de bank

JeSuus in samenwerking met haar vriendin/collega Wonne, eveneens vluchtelingsdochter. Haar grootouders zijn door Russische kolonisten uit het toenmalige Oost-Pruisische Köningsberg verdreven. Wonne, geboren in een ghetto in Oost Duitsland, vluchtte na aanhoudende pogroms ook naar Nederland. Hun gedeelde lot, overeenkomend vluchtelingschap werd de basis voor een innige vriendschap en samenwerking. Het resultaat is te bewonderen in de schilderingen van de installatie.

 

Video JeSuus:

”K zou wel kunnen zeggen…
Dat kolonialisme en slavernij nooit zijn uitgeroeid, maar zijn uitgegroeid tot andere gedaantes zijn. Ja, ze trokken graag een lijn en nu worden nog steeds dezelfde postmoderne naties slapend rijk. Ik zeg: “Het is bloedgeld, waar de kroon op broeit.” En ik? Parasiet van de vloek, ben uit haar schoot gegroeid. Uit een wildernis van welvaart, uit de zielloze wereld vol materialisme en zelfhaat

‘K zou wel kunnen zeggen…
Dat misdaad loont, als je wit bent, kapitalist bent, kantoor-, of salonterrorist bent. Als je een Joodse kolonist bent, een Amerikaanse, Nederlandse of Brits parlementslid bent. Als je je ogen niet open, maar dicht hebt, als je weet van de onderdrukking, maar vervolgens niks zegt. Als je je ziel verkocht voor helemaal niks hebt. Als je zoals in mijn geval dit zegt.

Geen woorden voor…
Hoe we vast zitten in een system, of je nu een vrome Moslim bent, of een radicale Christen.

Geen woorden voor…
Hoe we onszelf consumeren, hoe we telkens maar weer onszelf met materie willen verlichten

Geen woorden voor…
De termen die we hanteren. Doordrenkt van racisme  zijn de instituties waarvan we leren.

Geen woorden voor…
De staat van ons bewust zijn, hoe we op een systematische wijze voor onszelf op de vlucht zijn.

Geen woorden voor…
De vorm van het keurslijf, het grote gebrek aan zelfkennis waar we door onderdrukt zijn.

‘K zou wel kunnen zeggen…
Dat wij het straks voor het zeggen hebben, maar wat ga je zeggen, als je jezelf niet eens kent in de verste verte. Als je niet weet dat door je levensstijl mensen sterven. Als je maar 6 procent gebruikt van je hersencellen. Ondertussen praten we in sms-en en staat er in elke straat een camera die je dagelijkse gedrag te checken. Ze willen ons aan lopende banden leggen; een vaste baan, een hypotheek, als ze beslag op ons hart leggen.

‘K zou wel kunnen zeggen…
Dat Europeanen de wereld in drieën deelden, nadat ze miljoenen Afrikanen in vieren deelden. Ver buiten de proporties van de sociaal geaccepteerde Holocaust. Nagasaki, bommen los. Hiroshima, Muhammed Ali, gooi je vuisten in de lucht en strijd tegen de wapenindustrie. Sabotagetechniek, leer van je vijand. Intellectuele krijgskunst, bid voor je vijand.

(Sel Ja: ) Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze zonden langs de Gaza strook.

‘K zou wel kunnen zeggen…
Ik zou wel kunnen zeggen dat het tijd word dat we onszelf van ons mentale ketenen ontdoen. Dat we opstaan in naam van hen die ons strijdlustig zijn voorgegaan. Laat ons niet langer wachten, maar laat ons marcheren in liefde.

Ik zou wel kunnen zeggen dat het tijd word dat we onze geest bevrijden, dat we onze slachtofferrol ontstijgen. Want geloof me, we zijn groots, hoe klein ze ons ook willen krijgen.

Ik zou wel kunnen zeggen dat het tijd word dat we vooruitkijken, wetend wat er achter ons ligt. En ondanks dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan weiger ik me neer te leggen bij de zienswijze dat we alleen machteloos kunnen toekijken.

Ik zou wel kunnen zeggen dat het tijd word dat we ons levens toe-eigenen. Het heft in onze eigen handen nemen. Verandering, revolutie, oneindig.

Afkomstig van het album: Manu – De vloek op de overvloed (2008)
tekst: Manu van Kersbergen (en JeSuus)

 

www.lala.cool/thesis.html