Menu

Leanne Wijnsma – The Smell of Data

02/08/16 - Young Talent
Leanne Wijnsma – The Smell of Data

Vroeger gebruikten we onze neus voor het jagen en verzamelen. Maar sinds het jagen en verzamelen is verplaatst naar de online omgeving, is er geen neus meer die ons waarschuwt voor de gevaren die op de loer liggen in de online wildernis. De Smell of Data is een nieuwe geur die internetgebruikers op instinctieve wijze waarschuwt wanneer hun persoonlijke apparaten data lekken. 

De Smell of Data won op de Science Hack Day 2016 de prijs voor Most Innovative Project.

 

Waar onze neus ons vroeger waarschuwde voor gevaar, waarschuwt dit device je tegen data-lek-gevaar. Waar wetenschap, technologie, de veranderende wereld en design elkaar ontmoeten: Hoe maak je anders zichtbaar of je “internetgedrag wel veilig is”? Veel websites en apps zien er aantrekkelijk uit, wij hebben vaak niet de technische expertise of tijd om per site uit te zoeken wat er op de achtergrond met onze data gebeurt, “pruttelt daarom de computer zo op de achtergrond?”, “is daarom mijn browser zo traag, als in een ander venter Facebook openstaat?”, zoveel onzichtbare processen blijven voor ons verborgen. Worden onze bestanden stiekum naar een server geupload, onzichtbaar, zonder dat wij het doorhebben? Dit wil je toch voorkomen? Wat je niet ziet, bestaat niet? Gelukkig kunnen we het ruiken als ergens een luchtje aan zit.

leannewijnsma-smellofdata2Smell of Data werd tijdens Science Hack Day uitgeroepen tot Most innovative project

 

Website: https://smellofdata.com
Twitter: https://twitter.com/smellofdata

Blogpost + Interview Next Nature:
https://www.nextnature.net/2016/09/preventing-data-leaks-smell
https://www.nextnature.net/2016/09/interview-leanne-wijnsma

http://www.dezeen.com/2016/10/12/smell-data-design-scent-alert-internet-users-security-leaks-technology-leanne-wijnsma/#more-986493

The Smell of Data: What is your experience with data leaks?